Блаженнейший Святослав о мире с МП

9 0

В гостях у tochka.net Святослав Шевчук

8 ноября в 12.00 на tochka.net состоялась  веб-конференция с главой Украинской греко-католической церкви, верховным архиепископом Киево-Галицким Святославом Шевчуком.

Владыка с лэптопом, правая рука кардинала Любомира Гузара, самый молодой епископ так о Блаженнейшем Святославе писали СМИ, когда стало известно о его избрании главой УГКЦ.

Блаженнейший Святослав, после своего избрания в марте 2011 года, заявил, что будет добиваться статуса патриархата для Украинской греко-католической церкви.

Кроме того, глава УГКЦ объявил о желании снять напряжение между Русской православной церковью и греко-католиками.

Спросите у Блаженнейшего Святославя, как он собирается мирить церкви, и когда планирует встретиться с главой Русской православной церкви патриархом Кириллом.

Узнайте, какие отношения у предстоятеля УГКЦ с Президентом Виктором Януковичем.

Расспросите о том, почему Блаженнейший Святослав уравнял жертв коммунизма и фашизма, и почему другие церкви боятся его за молодость.

Узнайте, когда греко-католики достроят Патриарший собор в Киеве.

Святослав Шевчук родился 5 мая 1970 года в городе Стрый Львовской области. Служил в Советской армии, учился во Львовской духовной семинарии Святого Духа.

Докторскую степень в области богословской антропологии получил в Папском университете св. Фомы Аквинского в Риме.

Блаженнейший Святослав в 2002-2005 годах был главой секретариата и личным секретарем Блаженнейшего Любомира Гузара. Также занимал должность ректора Львовской духовной семинарии.

В январе 2009 года Папа Римский Бенедикт XVI назначил отца Святослава епископом-помощником епархии в Буэнос-Айресе, Аргентина.

В апреле 2009 года в соборе Святого Юра во Львове стал епископом.

23 марта 2011 Синод епископов избрал Святослава Шевчука Главой Украинской греко-католической церкви. Этот выбор утвердил Папа Римский Бенедикт XVI.

Блаженнейший Святослав свободно владеет английским, итальянским, испанским, польским и русским языками.

Ответы 40

Надія:
21
Ваша Святосте! Скажіть, як часто Ви спілкуєтеся з Любомиром Гузаром? Яку найціннішу пораду він Вам дав? Як змінилося Ваше життя відтоді, як Ви очолили УГКЦ?
Святослав Шевчук:
Хочу подякувати всім тим, хто мене сьогодні бачить і чує. Наша церква сьогодні святкує свято великомученика Димитрія Солунського. Вітаю всіх Дмитрієв, які, можливо, мене бачать і чують.

Дякую за питання. З нього випливає велика пошана до мого попередника Блаженнішого Любомира Гузара. Я з ним дуже часто спілкуюся, бо ми живемо в одному домі. Наші кімнати є поруч, ми разом молимося, разом снідаємо, обідаємо і вечеряємо, годинами обговорюємо церковні справи і суспільні події. Порад було стільки багато, що важко виокремити якусь одну.
Блаженніший Любомир є людиною, який в якій перебуває слово Боже. Своєю глибокою духовністю він є для українського народу старцем, духовним батьком, до якого можна прийти за порадою, за потіхою.
Кілька днів тому ми разом відвідували одного нашого приятеля, який запитав, як він себе почуває. І він відповів, що вчиться бути пенсіонером, ніколи не думав, що це так важко. Так багато справ в нього сьогодні є, він веде активне громадське життя, приймає багато людей, відвідує різні міста. За останній тиждень він побував у Житомирі і Одесі, де мав зустріч з громадськістю. Тому ми з ним співпрацюємо, спілкуємося. Я кожного дня дякую Господу Богу за дар життя Блаженнішого Любомира для нашої церкви.
Внутрішнє життя в мене не змінилося. Я як був віруючим християнином, так ним і лишився. Молитовне життя і дисципліна є ті самі. Змінився спосіб служіння церкві. Я тепер мушу відчувати життя не лише однієї громади, а цілої церкви, дбати про нашу церкву. Додалося ще те, що я сьогодні представляю нашу церкву не лише всередині українського суспільства, а веду активне міжнародне служіння. Буквально вчора я повернувся з Румунії, де ми мали зустріч східних католицьких єпископів Європи. Це служіння не лише для нашої церкви, а і представництво нашої церкви на міжнародному рівні.

Понравился ответ? Поделись:

Олена:
20
Слава Ісусу Христу. Владико, останнім часом все частіше чуємо про "секту Догнала". Як Церква захищає вірних від цього угрупування? На Львівщині в селі Заводське Буського району колишній священик УГКЦ долучився до секти "правовірних". Тепер людям, які сповідують греко-католицьку віру, дали ще одного священика, проте попередній не віддає печатку, не залишає клебанію і парафіяни живуть без статуту, ділять почергово храм з "догналівцями". Суд за церкву виграли сектанти, єпархія не реагує. Як їм далі бути? Дякую за відповідь.
Святослав Шевчук:
Буквально 2 тижні тому всі єпископи католицькі України підписали спільну заяву, в якій ми говоримо про феномен цієї секти в Україні і застерігаємо все українське суспільство щодо небезпечності діяльності цієї секти. Ця секта немає нічого спільного з католицькою церквою. Ті люди, які називають себе священиками, такими не являється. Я би радив боротися проти цієї секти, відстоювати свою церкву. Я би дуже заохотив наших вірних не здаватися.
В заяві ми вимагаємо від нашої влади, щоб вона захистила українське суспільство від цього небезпечного угрупування. Ця група не є зареєстрована в державі. Вони не мають право мати свого статуту чи претендувати на якусь церкву. Той суд, який тимчасово прийняв таке рішення.. Треба далі боротися.

Понравился ответ? Поделись:

Ольга:
12
Вы часто встречаетесь с Виктором Януковичем? Как у вас сложились отношения с украинской властью?
Святослав Шевчук:
Якоїсь особистої робочої зустрічі з президентом Віктором Януковичем у нас не було. Ні в мене, ні в мого попередника Блаженнішого Любомира. Одинокий момент, коли я міг з ним зустрітися, це було під час зустрічі президента з членами Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій в страсний четвер цього року. Тоді президент привітав мене з обранням і подарував великий букет білих троянд. Поза форматом цієї зустрічі інших контактів з президентом ні в мене, ні в кого іншого не було.
Відношення з українською владою складаються по-різному. Не регіональному рівні вони є досить конструктивні. З боку синоду нашої церкви за моїм підписом ми скерували цілу серію листів до президента, на які не отримали відповідей. Можливо, початок діалогу є. Ми сподіваємося, що цей початок переросте у конструктивну співпрацю.

Понравился ответ? Поделись:

Микола:
11
Слава Ісусу Христу! Які нові проекти чи ідеї плануєте проводити (або вже впровадили) для популяризації християнства серед молоді?
Святослав Шевчук:
Кожного разу, коли я відвідую громади і церкви, я звертаюся особливо до нашої молоді.
Ми плануємо записати аудіо-книгу, скеровану до нашої молоді. Я очікую на серію запитань, які мені поставлять молоді люди. Хотів би у форматі аудіо-книги на них відповісти, щоб ті відповіді змогло отримати якнайширше коло молоді. Ми плануємо у наступних роках провести молодіжні з’їзди. Я вже обіцяв, що зроблю все можливо, щоб на цих з’їздах бути особисто присутнім. Крім того, я вже розпочав свої зустрічі з молоддю у різних навчальних закладах. Така зустріч відбулася в Києво-Могилянській Академії. Думаю, що наступні зустрічі ще будуть відбуватися. Також я в грудні відвідаю Одесу. Я вже просив можливості зустрічі з молоддю. При помочі різних засобів і проектів я хочу бути в контакті з молоддю, хочу, щоб вона відчувала себе почутою главою церкви. Буду намагатися відповідати на їх питання.

Понравился ответ? Поделись:

Михайло:
10
Блаженнейший владыка, какие книги для ознакомления с учением Греко-Католической Церкви Вы бы порекомендовали?
Святослав Шевчук:
Найперша книга, яку ми нещодавно подали до рук всім нашим вірним - Катехизм Греко-Католицької Церкви «Христос - наша Пасха». В цій книзі зібране навчання нашої церкви. Я думаю, що того, хто задавав це питання, більше цікавить віровчення, як вірує зараз Українська Греко-Католицька церква. Щоб ширше познайомитися з нашою церквою, рекомендував би почитати низку книжок про історію Греко-Католицької церкви. Відомим автором, який публікує книгу на історичну тематику, є Владика Софрон Мудрий, Єпископ-Емерит Івано-Франківської Єпархії. Він дуже багато на цю тему пише і говорить.

Понравился ответ? Поделись:

Маня:
9
Вас называют самым либеральным главой укр. церкви. Также были заявления, что Ваше отношение к гомосексуалам слишком толерантное. Как вы относитесь к тому, что, к примеру, англиканская церковь совсем не против гомосексуалов? Как вы сами относитесь к людям такой ориентации и считаете ли Вы, что у них должны быть как минимум право на гражданский брак, как максимум - право на венчание в украинской церкви?
Святослав Шевчук:
На мою думку, автор запитання не до кінця знає мої погляди.
Згідно вчення церкви, гомосексуальна поведінка є важким гріхом, що кличить до неба про помсту. Це є група дуже тяжких гріхів, за які Господь Бог відплачує. До таких гріхів також належить чоловіковбивство. По тяжкості гріх гомосексуалізму прирівнюється до вбивства. Якби ми сьогодні говорили про право на гомосексуальні стосунки, то ми би говорили і про право на вбивство. Не можна говорити про право на гріх, бо це є поняття, які взаємно між собою суперечать. Святе письмо засуджує чітко і ясно таку поведінку. Ті люди, які живуть у такий спосіб, сквернять свої тіла. Це є вияв духовної сліпоти людини. Я не беруся судити цих осіб, я не є проти жодної особи. Але я є проти гріха. Людина, яка так живе, яка грішить, вона себе ранить і нищить. Тому церква виступає проти гріха, захищаючи особу, її гідність.

Понравился ответ? Поделись:

Шльома:
9
Как вы считате, может ли в будущем Украина стать католической? И хотели бы вы, чтобы это случилось?
Святослав Шевчук:
Я би дуже хотів, щоб Україна була християнською країною. Православна церква, Католицька церква – це є способи виявлення єдиної святої соборної апостольської церкви. Чим більше православні будуть християнами, тим ближче вони будуть до католиків. Чим справжнішими християнами будуть католики, тим ближче вони будуть до православних.
Найважливіше, щоб український народ сьогодні і завтра був глибоко віруючим християнським народом. Я думаю, це спільна мета християнських церков в Україні.

Понравился ответ? Поделись:

Степан:
8
Бліженніший Святославе! Хочу дізнатися у Вас, як можна з Вами зв'язатися(особисто) є деякі речі, які хотілося б до Вас донести!
Святослав Шевчук:
Зі мною дуже просто зв’язатися. Я маю особистого секретаря, це отець Олег. Ми можемо надати поштову скриньку, на яку можна вислати свої запитання, мати зв’язок з моїм секретарем, і через нього домовитися про зустріч особисто зі мною. За останні місяці я прийняв більше 300 осіб на особистій аудієнції. Я думаю, ми знайдемо час поспілкуватися і з Вами.

Понравился ответ? Поделись:

Максим:
7
Вы очень коммуникабельный человек. В каких соцсетях есть ваши аккаунты, насколько вы там активны? Пользуетесь скайпом, аськой? Какой у вас сейчас ноутбук?
Святослав Шевчук:
Я не знаю, наскільки комунікабельна я особа. Але я намагаюся бути відкритим до тих людей, які шукають зі мною контакту.
Я не є особисто присутнім в соціальних мережах. Але ми намагаємося створити церковну соціальну мережу. Можливо, це зробить мене більш присутнім у віртуальному просторі сучасних видів комунікації.
Скайпом користуюся, намагаюся бути в контакті з багатьма особами. Але для того, щоб так спілкуватися, має бути швидкий інтернет.
Я точно не знаю номера ноутбука. Це портативний ноутбук з послугою тач-скрін.

Понравился ответ? Поделись:

Марія:
6
Політики дуже часто заграють із церквою, щоб конвертувати її прихильність у конкретні голоси на виборах. Часто церковні ієрархи піддаються на ці загравання. Чому так важко церкві залишатися поза політикою? Це зіграє чисто людський фактор прагнення до матеріального чи чисто людський фактор прагнення до влади?
Святослав Шевчук:
Різні церкви по-різному поводяться в політичному просторі. Коли мова йде про православні церкви, вони притримуються певної соціальної доктрини, яка говорить про симфонією між церквою і владою. Виходячи з неї, церква шукає способу співпраці з владою. Католицька церква дотримується іншого поняття про присутність у суспільстві. Ми намагаємося завжди бути поза політикою. Для того, щоб не будучи зв’язаною з жодною політичною партією, мати можливість бути церквою. Бо якщо церква зв’язує себе з якоюсь політичною партією, вона втрачає ту церковну ідентичність, перетворюється на суспільне угрупування. Церква, як матір, має бути відкритою для всіх людей - і до правих, і до лівих, і до центристів. Церква в суспільному просторі мусить проголошувати вічні істини. А якщо вона буде прив’язана до політичної партії, вона стане лише земною.

Понравился ответ? Поделись:

Ігор Станіславович:
5
Владико, даруйте, що послуговуюся чутками, але чи правдою є те, що УГКЦ створює нові митрополії і що невдовзі матиме патріархат?
Святослав Шевчук:
Я хочу дуже подякувати, що Ви даєте нагоду зробити офіційну заяву.
Так, ми є напередодні створення трьох нових митрополій нашої церкви у Західній Україні. Сьогодні є лише одна митрополія Української Греко-Католицької церкви. Називається вона Києво-Галицька митрополія УГКЦ, центр її є у Києві. Сьогодні Києво-Галицьким митрополитом є я. Ця єдина Києво-Галицька митрополія своєю структурою віддзеркалює структуру Київської церкви, якою вона була за часів Київської Русі. Але з того часу минуло більше 1000 років. Церква розвивається і у своєму розвитку прямує до патріархату. Тому ми будемо створювати три нових митрополії. Це створення відбувається за рішенням Синоду Єпископів нашої церкви, згідно благословення Апостольської Столиці, владою Верховного Архієпископа Києво-Галицького. Себто, я є той, хто буде створювати ці три митрополії.
29 листопада у свято апостола і євангеліста Матея буде проголошена Львівська митрополія, і буде введений на пристіл Львівський митрополит. Осідком цього митрополита буде княже місто Львів. Титул митрополита буде – Архієпископ Львівський. До складу Львівської митрополії будуть входити наші єпархії на території Львівської області – Сокальсько-Жовківська Єпархія, Самбірсько-Дрогобицька і Стрийська єпархії. Тому 29 листопада ми запрошуємо всіх до Собору Святого Юра на цю урочистість.
Наступна митрополія буде проголошена б Івано-Франківську. Це є другий найважливіший єпископський осідок в Західній Україні. Осідком нового митрополита буде місто Івано-Франківськ. Титулом Івано-Франківського Єпископа буде Архієпископ Івано-Франківський. До складу цієї митрополії буде входити Івано-Франківська і Коломийсько-Чернівецька єпархії. Новим митрополитом архієпископом буде Преосвященний Владика Володимир Війтишин. Офіційна інтронізація митрополита відбудеться на свято Апостола Андрія Первозванного, 13 грудня цього року.
І наступна митрополія буде проголошена в Тернополі. Називатиметься вона Тернопільсько-Зборівська митрополія. Осідок її буде в місті Тернопіль. Титул її митрополита буде Архієпископ Тернопільско-Зборівський. Ним стане Преосвященний Владика Василь Семенюк. До складу цієї митрополії входитимуть всі єпархії на території тернопільської області – Тернопільська і Бучацька єпархії. Свято інтронізація нового митрополита відбудеться 22 грудня. Це є храмове свято кафедрального собору непорочного зачаття Пресвятої Діви Марії.
Отож, ми будемо свідками народження нових митрополій. Це є не безпрецедентний крок розвитку нашої церкви на території України. Таким чином єдина Києво-Галицька митрополія народить три свої дочірні митрополії у Львові, Івано-Франківську і Тернополі.

Понравился ответ? Поделись:

Андрей:
5
Вы действительно верите в то, что можно объединить все христианские конфесии?
Святослав Шевчук:
Я вірю в це. Моя віра не полягає в якомусь прагматичному мисленні, яке покладається на людське зусилля. Моя віра в можливість об’єднання випливає з прямого наказу Ісуса Христа, який він дав на Таємній Вечері своїм учням. Він молився до Небесного Отця, щоб всі його учні були одно. Це є наказ Ісуса Христа. Але ця єдність випливає не так з дії людини, ця єдність є дією Божою. Коли всі християни стануть справжніми, дозволять, щоби Бог діяв через них, тоді вони будуть становити одне.

Понравился ответ? Поделись:

Ліза:
5
Як ви вважаєте, який матеріальний статок мають мати служителі церкви? Чи прийнятно те, що багато з них їздять на дорогих авто та користуються дорогими телефонами та іншими матеріальними благами, не соромлячись?
Святослав Шевчук:
Я думаю, що, виходячи з практики церков у цілому світі, рівень життя священнослужителя має бути середнім, щоби він міг здійснювати своє служіння, мав для цього необхідні засоби. Священнослужитель не отримує заробітної платні, не може на неї претендувати, він живе з милостині. Лише тоді він справді буде служити Богові і ближньому.
Тому я би хотів звернутися до священнослужителів Української греко-Католицької церкви, щоб вони про це завжди пам’ятали. Якщо ми доживемо до того дня, коли кожен житель України буде їздити на дорогому авто і мати дорогий мобільний телефон, лише тоді, в останню чергу, священнослужителі можуть мати це у себе.

Понравился ответ? Поделись:

Ігор:
4
Слава Ісусу Христу! Ваше Блаженство чи не планує Церква бути більш присутньою в інтернеті? Відомо, що кількість користувачів невпинно росте, зараз ця цифра в Україні становить 25 млн осіб (54% населення). Розумію що через ряд об'єктивних причин (зокрема коштів) Церква не має виходу на телебачення чи радіо, але вона може бути тут в інтернеті, зокрема на потужному сайті YouTube. Можна створити свій канал на якому виставляти відео матеріали різних реколекцій, навчань, курсів тощо, які проводить Церква (думаю це не буде сильно дорого). А ми, молодь, будемо старатись розрекламовувати цей сайт і його поширювати серед тих хто ще близько не знайомий із Христом. Як Ви до цього ставитесь? Чи існує такий сайт (канал)?
Святослав Шевчук:
Ми дуже серйозно ставимося до присутності церкви при допомозі засобів масової інформації, суспільної комунікації в інформаційному просторі. Ми маємо цілу низку програм. Крім створення власної соціальної мережі, ми думаємо про створення інтернет-телебачення. Щоб мати змогу донести слово Боже до тих людей, які отримують більшість інформацію при допомозі Інтернету.
Я сподіваюся саме на молодь, яка є присутня в інтернет-просторі, що вона поможе нам бути більш відкритими і доступними в цьому середовищі.

Понравился ответ? Поделись:

о. Олег:
4
о. Олег. Блаженніший, як ставитеся ви до того, щоб поставити перед всіма християнськими конфесіями України одну точку до вирішення, наприклад поширення тверезезості у нашому народі? Якщо спільно спрямуємо зусилля в одному напрямку, відклавши в сторону доктринальні розбіжності, думаю, це сприятиме як вирішенню проблеми повального зловживання алкоголем, так і швидшому єднанню. Механіхм дії може бути чарез Всеукраїнську Раду Церков.
Святослав Шевчук:
Я маю добру вістку. Ми вже дуже багато спільних акцій між усіма конфесіями робили. Саме через всеукраїнську раду церков у суспільній дії єднаються всі церкви і релігійні організації.
Нещодавно остання зустріч Римо-Католицьких єпископів це питання тверезості поставило у центр своєї уваги. Ми маємо навіть окрему структури в нашій церкві, яка надає опіку тим, які є залежні від алкоголю. В наших парафіях зараз впроваджується "Золота книга тверезості".

Понравился ответ? Поделись:

Аня:
4
Как известно Киевская Лавра хочет переселить больницу для ВИЧ позитивных и забрать помещение себе. Кроме того настоятель Киево-Печерской Лавры Павел позволил себе назвать больных "гулящими", а также сказал, что боится от них заразится. В этой связи интересует отношение УГКЦ к Вич-позитивным людям. Вы бы боялись заразится ВИЧ на расстоянии 500 м. от больного?
Святослав Шевчук:
Я не хочу коментувати рішення настоятеля Києво-Печерської Лаври. Це є його відповідальність.
Ціла проблема СНІДу є соціальною дуже складною проблемою. Ніхто не заразиться вірусом СНІДу при простому контакті з зараженою людиною. Засуджувати всіх людей, які хворі на цю хворобу, є абсолютно неморально. Бо, як відомо, цією хворобою можна заразитися різними способами. Тому говорити про особисту моральну відповідальність абсолютно всіх, хворих на СНІД, є несправедливо.
Наша церква сьогодні активно бере участь в соціальній опіці і допомозі людям, хворим на СНІД. Хворі опинаються викинутими від суспільства. Це тільки погіршую соціальну проблему СНІДу. Треба інформувати, як можна заразитися СНІДом, як протистояти тим морально злим вчинкам, які можуть бути причиною зараження СНІДом. Але ми ніколи не можемо не опікувати тих людей, які є хворі. Ці люди, можливо, як ніхто інший, потребують слова Божого. Не здорові потребують лікаря, але хворі. Серце доброго пастиря має вести його до хворих на СНІД, щоб допомогти їм пізнати Бога і отримати життя вічне.

Понравился ответ? Поделись:

Павел Розенбаум:
4
Можно ли православным пользоваться презервативами? А католикам?
Святослав Шевчук:
Згідно вчення католицької церкви, використання презервативу є тяжким гріхом проти подружньої чистоти. Очевидно, що жодна церква ніколи не заохочуватиме когось грішити.

Понравился ответ? Поделись:

Валєнтін:
4
Скажіть, святий отче, а є така література, яку б в ви радили заборонити для християн?
Святослав Шевчук:
Колись у Католицький церкві було поняття списку заборонених книжок. Це ті книжки, які виступають проти вчення церкви, шкодять тим, хто їх читає. На сьогоднішній день таких книжок так багато, що в один список їх внести дуже важко.
Якщо ви бачите, що книга пропагує певні засади, які суперечать християнській вірі, просто не читайте її. Бо читаючи такі книги, купуючи їх, ви підтримуєте тих, хто поборюють християнство. Є дуже важливо, щоб кожен християнин був сам відповідальний за те, що читає, що чує, що бачить.

Понравился ответ? Поделись:

Diana:
4
Отче Святославе, скажіть, будь ласка, чи обговорювалася можливість зустрічей глави УГКЦ з главою РПЦ? Ви висловлювали своє бажання зустрітися з патріархом Кирилом. Чи є таке бажання з його сторони?
Святослав Шевчук:
Що до мого бажання щодо зустрічі, я його висловлював вже неодноразово. Взаємної позитивної відповіді з боку патріарха Кирила не надійшло. Я спілкуюся з представниками цієї церкви, але значно нижчого рівня. Хоча я сподіваюся, що моє запрошення до зустрічі все ж таки знайде позитивну відповідь і з боку Російської православної церкви.
Ми маємо багато тем на обговорення. Цього року ми будемо згадувати 65 років з дуже трагічної події, яка призвела до непростих стосунків між нашою церквою і російсько-православною. Це псевдособор, який відбувся в Львові. Згідно цього псевдо собору, який був зрежисований сталінським режимом, була ліквідована Українська Греко-Католицька церква і приєднана до Московського патріархату. З боку Московського патріархату ще ніколи не було сказано, що цей собор був нелегітимним. Ви бачите, що мова йде про саме існування чи не існування нашої церкви. Якщо хтось заперечує легітимність існування нашої церкви, це є серйозна перешкода для нормального діалогу. Ми сподіваємося, що ці проблеми будуть вирішені, правда про ці сумні події буде сказана, дійде до взаємного примирення між нами. А відтак буде зустріч, буде конструктивний діалог.

Понравился ответ? Поделись:

Юрій:
3
Ваша Святосте! Дякуємо за Ваше мудре провадження Цервкою Христовою!Ваші славні і святі попередники:Митрополит Андрей, Патріарх Йосиф облачались у білий клобук.Ви, Богу дякувати, відновили цю древню традицію нашої Церкви. Однак, на певних церковних, суспільних,мас-медійних заходах Ви не облачаєтесь у нього.Зокрема, Ви не використовуєте його у Ваших Первосвятительських поїздках за межі України. У одному з інтерв"ю Ви самі сказали, що це є східна традиція нашихих слов"янських Митрополитів з Новгорода. А Ви, більше ніж Митрополит! Хай помагає Вам Господь у служінні!
Святослав Шевчук:
Дуже дякую за цікаве запитання.
Клобук для нас є літургійний одяг. Під час літургійних відправ, коли церковний устав прописує, я одягаю білий клобук. Наприклад, участь у веб-конференції чи у якійсь у суспільній громадській акції не є літургійне дійство, тоді ми не одіваємо клобук. Коли йде мова про одягання білого чи чорного клобука, існує певна внутрішня дискусія в нашій церкві. Але я почав вживати білий клобук, відповідно до висновків нашої літургійної комісії, яка вивчила історію древню і сучасну, дала мені відповідь на моє питання, так, я можу і повинен одягати білий клобук.

Понравился ответ? Поделись:

Ігор:
3
Мені доводилось чути закиди, що УГКЦ зруйнувала три православні єпархії у Західній Україні, захопила храми і т.д. Як мені, греко-католику, найкраще відповісти на такі закиди?
Святослав Шевчук:
Дуже просто. Того, хто так говорить, попросіть сказати, де існує хоча би один православний храм, який православні збудували, є його справжніми власниками, який захопили греко-католики. Таких храмів не існує.
Я дам короткий приклад. Нещодавно митрополит Іларіон Алфєєв дав інтерв’ю, де він говорить про те, що під час зруйнування їхніх єпархій в Західній Україні, греко-католики захопили 500 храмів. Та сьогодні лише у Львівській області існує 912 православних храмів. Але проблема є та, що з них лише 26 належить Московському патріархату. Наприклад, в Одеській єпархії є понад 800 православних храмів. Тому де є більше православних, у Львівській чи Одеській області? Але очевидно, що більшість з тих парафій є парафіями української православної церкви Московського патріархату. Тому цифри говорять за себе.

Понравился ответ? Поделись:

Ангеліна:
3
Владико, скажіть, будь ласка, що є найпотужнішим чинником процесу секуляризації в Україні? Наскільки важко церкві пристосовуватися до дуже динамічного життя, яке диктує науково технічний прогрес і ера інформаційного суспільства
Святослав Шевчук:
На мою думку, найпотужнішим чинником секуляризації є те, що християни втрачають свою християнську віру, перестають жити згідно зі своєю вірою. Коли ми є християнами лише в церкві, а в суспільстві поводимося так, як невіряни, ми є причиною секуляризації. Причини є радше внутрішні, аніж зовнішні. Сучасне суспільство не є дуже сприятливе для того, щоб людина могла лишатися собою, лишатися християнином. Ми говоримо, що причиною сучасної кризи постмодерного суспільства, кризи економічної, є криза людини. Людина втрачає свою ідентичність, не знає, хто вона така, звідки прийшла, і куди йде. Для того, щоб лишитися собою, християнин повинен віднайти християнське коріння власної особи, власного життя, власної української культури. Є і зовнішні чинники секуляризації. Але я думаю, що внутрішні є набагато складнішими.
Я хочу закликати всіх християн не боятися бути собою, бути християнами у сучасному суспільстві, не боятися відкинути все те в сучасній культурі, що суперечить їх вірі, а підтримати і використати все те, що можна мати як певний інструмент для того, щоб свою віру засвідчити безбоязно. Хочу заохотити батьків не боятися виховувати дітей у християнській вірі, вимагати у держави, щоб християнська сім’я отримала право на християнське виховання дітей. І хочу заохотити наших бабусь і дідусів не боятися передавати свою віру онукам. Це найбільший скарб і спадок, який вони можуть передати наступним поколінням.
Я би сказав, що в українському суспільстві цей страх має своє коріння у комуністичному минулому. Колись говорилося, що бути віруючою особою це проти сучасного способу життя, що сучасна освічена цивілізована людина обов’язково має мати матеріалістичний світогляд, не може вірити у Бога. Таким чином намагалися протиставити культуру і освіту, сучасний спосіб життя, до віри у Бога, релігійного життя. Це є абсолютний міф. І такого типу міфи створюють страх бути несучасними лише через те, що вони віруючі. Не бійтеся! Можна бути сучасним християнином.

Понравился ответ? Поделись:

Рог Изобилия:
3
Скажите, вот в 10 заповедях первой является такова: "Не убей". Вот если идет война, то все, получается, сильно грешат?
Святослав Шевчук:
Перша заповідь говорить про віру в єдиного Бога. Коли мова йде про війну, дійсно, сьогодні не має справедливої війни. І зокрема, під час війни заповідь "Не убий" найбільше порушується. Тому сьогодні церква закликає всіх до збереження миру, проголошує мир одним з найбільших вартостей сучасного суспільства. Коли говорять гармати, то музи мовчать.

Понравился ответ? Поделись:

саша:
3
Почему, вы решили посвятить свою жизнь церкви? что вас на это сподвигло?
Святослав Шевчук:
Я би на це питання відповів словами Святого Письма. Царство небесне подібне до особи, яка на полі знайшла скарб. Щоб цей скарб здобути, людина продає все, що має, і купує це поле, на якому є скарб.
В певний момент свого життя, будучи підлітком, я зрозумів, що серед такого мінливого суспільства життя з Богом є вічним скарбом. Тому я без вагань лишив все, щоб здобути цей скарб. Цим скарбом є Христос.

Понравился ответ? Поделись:

Аня:
3
Что вы делаете для того, чтобы объединить все христианские церкви?
Святослав Шевчук:
Ми молимося за єдність. Кожного року ми проводимо окремий тиждень молитви за єдність між християнами. Крім того, ми працюємо, зав’язуємо контакт, намагаємося обговорювати різні болісні події минулого, ми намагаємося бути об’єднаними в дії. Зокрема, коли мова йде про ті чи інші моральні питання, захисти традиційних християнських цінностей. Тобто, ми молимося і працюємо для того, щоб всі християнські церкви в Україні знайшли свою єдність.

Понравился ответ? Поделись:

Гріша:
3
Розкажіть, а Папа Бенедикт XVI справді говорть українською чи він вивчив навмисне кілька фраз, щоб Вас привітати, коли ви приїхали до нього з візитом пошани?
Святослав Шевчук:
З того, що я міг зрозуміти, вільно він українською мовою не володіє. Але з пошани до українців, він кожного року на Різдво і Пасху вітає нас зі святами, і висловлює свої побажання. І так само, коли треба звернутися до українців бодай короткими фразами на їхній мові, він це робить.
Про це мені говорила пані Тетяна Іжевська, яка є послом Україні при Апостольській Столиці. Коли вона вручала йому вірчі грамоти з пошани до України і українського народу, Папа спонтанно звернувся до неї кількома фразами українською мовою.

Понравился ответ? Поделись:

Галина:
2
Ваше Блаженство, скажіть, будь ласка, за яким календарем, дасть Бог дочекати, УГКЦ-вірні будемо святкувати в 2012 р.Б. Празник Воскресіння Христового? Коли, як не з Воскресіння почати святкування свят зі Вселенською Церквою за єдиним календарем. Якщо не тепер, то коли? Дякую
Святослав Шевчук:
Я точно можу сказати, що о 2012 році ми будемо святкувати всі свята так, як святкували 10, 20 років тому. Ніякої реформи календаря не передбачається. Я не можу сказати, коли реформа календаря настане. Ми поки внутрішньо до цього не готові. Я думаю, ми будемо йти до цієї реформи разом з нашими православними братами, щоби не спровокувати на темі календаря нові розподіли. Ми прямуємо до єдності. Питання календаря не входить до віри церкви. Це є питання церковної дисципліни. Всі зміни мають йти на користь церковної єдності, і ніколи їй не шкодити.

Понравился ответ? Поделись:

Ірина:
2
Ваша Святосте! Запрошуємо Вас відвідати місто Суми! Може це допоможе зрушити з мертвої точки питання виділення землі під будівництво церкви, яке греко-католики добиваються вже понад 5 років ;)
Святослав Шевчук:
Дуже дякую за запрошення. Дякую, що ви так вболіваєте за свою церкву і свою громаду. Я обов’язково відвідаю Суми. І те, що буде в моїй силі, щоб допомогти вам з вирішенням цього питання, я обов’язково зроблю.

Понравился ответ? Поделись:

Анфиса Лудзь:
2
А всевышний тоже следит за инфляцией в Украине и повышает цены на религиозные обряды: крещение, венчание и прочее? Почему эти обряды платные? Вам мало пожертвований, которые вам дарит простой народ? Я вижу по пивным животам священников, что они не слишком привыкли к скромности.
Святослав Шевчук:
Це таке питання, яке радше є констатацією факту. Згідно вчення католицької церкви, продаж святих речей, в тому числі святих таїнств, є гріхом симонії. Святі речі не можна продавати. Коли мова йде про святі таїнства, вони є безцінними. Коли хтось оцінює церковне служіння у вигляді церковних послуг, той поступає так, як поступив Іуда, коли оцінив життя Ісуса Христа у 30 серебряників. Ставлення Католицької церкви до такого виду продажі святих речей є абсолютно негативним. Виставляти певні такси за церковні послуги суперечить духу Христового Євангелія. Я не беруся судити тих чи інших церковних представників, які так поступають. Нехай Господь буде їм суддею.

Понравился ответ? Поделись:

Иван Путоргош:
2
В Библии если прочитать всю хронологию, то оказывается, что возраст земли составляет чуть более 6500 лет. Почему же радиоуглеродный анализ показывает, что ей более 2 миллиардов лет?
Святослав Шевчук:
Коли хтось використовує біблійні тексти, щоб дослідити, скільки років має сотворений світ, він помиляється. Тобто, він використовує Біблію не за призначенням. Метою цього священного тексту є те, щоб сказати, хто є Творцем Землі, і для чого те творіння було покликане з небуття до буття. Тобто, Біблія відповідає на цілком інші питання. Тому якщо ставити до неї запитання, які суперечать основному питанню, на яке вона відповідає, це нас веде до помилки.
Я би хотів сказати, що між Божим одкровення, Біблією і наукою немає суперечок. Просто до кожного джерела требе ставити саме ті питання, на які воно відповідає.

Понравился ответ? Поделись:

Комментарии (9)

символов 999