Табачник пожертвовал украинским языком ради новых уроков

Министр образования сократил количество часов украинского языка в начальных классах, но добавил новые предметы.

Лесь Дымань
Лесь Дымань
журналист
5 июля 2011, 15:50
Украина
Табачник уменьшил количество часов украинского языза © tochka.net

Министерство образования и науки утвердило новые Типовые учебные планы для учителей начальных классов, предусматривающие сокращение часов на изучение украинского языка.

Об этом на своем сайте сообщает Центр образовательного мониторинга Украины.

По данным центра в новых Типичных планах появился ряд естественных предметов, а количество часов на их проведение выкроили за счет сокращения уроков украинского языка.

Кроме того, предмет который раньше назывался "Я и Украина", переименовали в "Я в мире".

В Центре мониторинга образования считают, что уменьшение часов государственного языка является обычным приемом, к которому министерство образования прибегает со времен, когда его возглавил Дмитрий Табачник.

"Проблему ресурса учебных часов Министерство образования и науки, молодежи и спорта Украины во всех предложенных им вариантах учебных планов решило за счет уменьшения количества часов на изучение государственного языка, который особенно в начальной школе является мощным инструментом развития личности", - говорится в сообщении Центра.

Кроме того, в новом учебном плане более половины предметов выделено всего по одному часу в неделю. Вместе с тем Центр отмечает, что баланс между естественными, филологическими и математическими предметами в целом сохранен в новом плане.

Напомним, что  Янукович пригрозил выгнать Табачника, а также министра культуры и главу Госслужбы молодежи и спорта. Табачник выписал Мике Ньютон 3,4 тыс. грн. премии.

Подписывайся на наш Facebook и будь в курсе всех самых интересных и актуальных новостей!


Комментарии (72)

символов 999
  • Тетяна 13 лет назад

    Наразі вимушена припинити дискусію, проте на останок хотіла б зазначити, перд тим як судити інших, обговорювати, що держава зробила для забезпечення прав національних меншин, запитайте себе, а що Ви зробили для країни, в якій Ви живете? В чому полягає Ваш внесок у розбудову незалежної України? Чи Ви робите усе можливе, аби її знищити? Не варто зайвий раз політизувати питання гуманітарної сфери, вони й такі чутливі, що самі по собі викликають перманентні спалахи незадоволеня як в суспільстві, так і в системі органів державної влади. Варто все ж таки відроджувати культуру толерантності з метою налагодження міжкультурного діалогу, адже ми живемо в цивілізованому світі, який не поділяється на своїх та варварів. Дякую всім за плідну дискусію.

    Прокомментировать Мне нравится
    • Клятый М 13 лет назад

      "Розбудова незалежної України" - это дьявольский план немцев, австрияков и американцев.
      А также тех, кто много столетий правит Западом, оставаясь в тени...

      Прокомментировать Мне нравится
  • Тетяна 13 лет назад

    Пане Ігорю, спадщина Гоголя, як і багатьох інших письменників є світовою, а не російською чи українською. Духовний світ моєї дитини грунтується на загальнолюдських цінностях, які властиві і українському й російському народові. Софія Ротару є заслуженою артисткою трьох країн - України, Молдови та Росії. Але мешканці Молдови ніколи не називали є молдованкою, вважаючи її спільною для всього пострадянського простору на відміну від росіян, які все намагаються привласнити, й чужі здобутки зокрема.

    Прокомментировать Мне нравится
  • Тетяна 13 лет назад

    Коли я кажу про російську меншину, це ті, які за переписом населення ідентифікували себе як росіяни і ті, у паспорті яких окрім громадянства України ще є графа національність - росіянин. Доречі, у моєї подруги чоловік - пресдтавник російської меншини, у свідоцтві про народження їхньої дитини написано тато - ПІБ, росіянин, мати - ПІБ, прогалина. Отже, йдеться про офіційні цифри та мається на увазі лише та кількість осіб, що підлягає під правове визначення представника національної меншини. Чистою літературною мовою розмовляють одиниці. Серед зазначених Вами 80 % можливо лише 5-10 %, які дійсно володіють російською, решта - розмовна або суржик.

    Прокомментировать Мне нравится
  • Тетяна 13 лет назад

    Титульна нація - це частина населення держави, національність якої визначає лише офіційну назву цієї держави. І все. А от на механізм прийняття рішень в державі мають право всі національні меншини. У нас в парламенті навіть є представник від румунської меншини, я вже не кажу про російську. В жодному разі я не хотіла образити пана Клятого М. Щодо спільної історії - звичайно наші держави мають певною мірою спільну історію, але так само різні регіони України мають спільну історію з Польщею, Угорщиною, Туреччиною, що безпосередньо вплинуло на їх побут, звичаї, традиції і навіть на формування діалекту. Більішсть мешканців прикордонних районів мають власну локальну ідентичність, що відрізняє, наприклад, мешканця Буковини від мешканця Слобожанщини. Проте є, що їх об"єднує, почуття громадянськості, вони всі є громадянами України і мають щодо цього певні права та обов"язки.

    Прокомментировать Мне нравится
  • Українець 13 лет назад

    В СССР я изучал оба языка - в равной степени, и люблю и украинскую мову и русский язык
    одинаково.И чем больше человек знает языков, тем он чувствует себя уверенней и образованней.Я считаю с Россией нам делить нечего... а безмозглых руководителей, кто этого не понимает, надо ставить на место.

    Прокомментировать Мне нравится
  • Тетяна 13 лет назад

    Дивуюсь Вам, коли я говорю про російську культуру та літературу, я пригадую Пушкіна, Лермонтова, Достоєвського, Тургенєва... Я читаю в оригіналі й дитина моя вчить російську мову, аби читати великих класиків саме російською мовою, щоб краще збагнути особливості російського світогляду. Але при цьому вона ніколи не втече як Лоліта до Москви, аби зробити кар"єру та швидко щляхом укладання фіктивного шлюбу отримати московську прописку. Так чинять лише зрадники. Не варто ставити таку людину в приклад. Треба робити кар"єру в своїй країні і зробити її таким чином, аби про тебе почув світ, як Руслана. Ваше уявлення про хуторський націоналізм свідчить про незнання багатих українських традицій, української культури, більшість пам"яток якої занесено до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Якби Ви хоч трошечки спробували опанувати історію країни, громадянином якої Ви є, Ви б говорили вже зовсім по-іншому.

    Прокомментировать Мне нравится
    • игорь измайлов 13 лет назад

      Социологические опросы утверждают , что в УКРАИНЕ проживают 75% *зрадныкив* , мечтающих удрать из украинского РАЯ !!! Еще больше их околачивается в виде многочисленных диаспор и не помышляющих о возвращении в нашу НЕНЬКУ !!! Я не думаю , что ГОГОЛЬ , КОРОЛЕНКО , ШЕВЧЕНКО и даже львовский ВИКТЮК - осели в РОССИИ из-за традиционного украинского стремления к ХАЛЯВЕ !!! Наверное дело в ее притягательном ВЕЛИЧИИ и ДУХОВНОСТИ , чего так не хватает Вашей дитине !!!!

      Прокомментировать Мне нравится
    • Гость 13 лет назад

      Я, например, не просил делать меня громадянином той страны в которой я є. И не надо намекать мне на вокзал.

      Прокомментировать Мне нравится
  • Тетяна 13 лет назад

    На останок хотіла б зазначити, що кожен представник будь-якої меншини, в тому числі російської, має право на середню та вищу освіту їхньою рідною мовою згідно Концепції мовної освіти в Україні. І Українська Держава належним чином забезпечує цей процес за кошти державного бюджету.

    Прокомментировать Мне нравится
  • Тетяна 13 лет назад

    Я шаную російську мову та літературу, класику читаю в оригіналі, але це жодним чином не впливає на мою любов до рідної мови та не применшує почуття патріотизму. Представникам меншин, не лише російської, радила б все ж таки вивчити хоч трошки мову країни, на території якої вони проживають, аби засвідчити свою повагу до Українського народу, української нації, яка поки що є титульною нацією й має право на те, аби її також поважали та з нею рахувалися.

    Прокомментировать Мне нравится
  • Тетяна 13 лет назад

    Дякую за коментарі. Пане Ігорю, аби запевнити Вас в тому, що права російської меншини забезпечуються належним чином в Україні, наведу Вам деякі показники, що свідчать про рівень забезпечення прав української меншини в Росії та російської в Україні.
    Кількість російських (тільки з Москви) телепрограм в Україні — 3;
    кількість україномовних телепрограм в Росії — 0;
    кінотеатри з демонстрацією фільмів російською мовою в Україні — практично всі;
    кінотеатри з демонстрацією україномовних фільмів в Росії — 0;
    книжкові магазини для продажу російської літератури в Україні — практично всі;
    книжкові магазини, де б продавалися українські книги в Росії, — 1 (у Москві);
    кількість російських театрів в Україні — 18 (сьогодні вже 21, а також 12 з російсько-українським репертуаром).
    За таких умов говорити про дискримінацію російської мови просто безглуздо. Годі й вже казати про права російської меншини, адже нещодавно в Криму закрили останню школу, де виклад

    Прокомментировать Мне нравится
    • Гость 13 лет назад

      Измайлову. Может хватит спикулировать русским, живущими в Украине. Я украинский не знаю, а вот мой сын его знает. И ничего зазорного нет в том, что наши дети будут знать украинский. Не обязательно для повседневного общения, а для умственного развития. А твой Табачник - дятел, когда-нибудь достучится.....

      Прокомментировать Мне нравится
    • Гость 13 лет назад

      Татьяна, вы какая-то странная. Приводите цифры украиномовных каналов в России. Зачем? Там же половина населения не разговаривает на украинском...........смысл сравнения не вижу

      Прокомментировать Мне нравится
  • Тетяна 13 лет назад

    Я живу в незалежній Україні, де моя рідна українська мова поступово знищується, знищується цілеспрямовано самою владою. В моїй країні є місце для всіх мов національних мешин, але немає місця для української. Я маю право на те, щоб мої діти вільно володіли українською мовою, й держава повинна забезпечити цей процес опанування рідною мовою. Більш того, я хочу, щоб вони не цуралися її, а пишалися тим, що розмовляють українською. Вважаю, доки живе мова - душа народу, існуватиме і наша держава. Згине мова - зникне з мапи світу й Українська Держава. Слава Україні, слава Українському народові. Нехай на заздрість усьому світові лунають українські пісні! Славімо нашу рідну українську мову! Пишаймося тим, що ми - українці!

    Прокомментировать Мне нравится
    • Гость 13 лет назад

      Клятый 100% прав

      Прокомментировать Мне нравится
    • Клятый М 13 лет назад

      Українську мову упорно насаждали большевики.
      Почему-то то же самое делали и гитлеровские оккупанты.
      Татьяна, а может быть Вы ошибаетесь?
      Если мова - родная, то зачем "забезпечувати процес опанування" этой мовой?
      А тем более - её насаждать?

      Прокомментировать Мне нравится
    • игорь измайлов 13 лет назад

      Мадам , я и миллионы русскоязычных граждан родились и живем в декларированной УКРАИНОЙ - ДЕМОКРАТИЧЕСКОЙ СТРАНЕ , где русская речь подвергается дискриминации откровеннее чем в самом захудалом АПАРТЕИДЕ !!! Свидомые милостиво разрешают нам общаться на родном языке и , при этом - запрещают детям развиваться в русскоязычном пространстве - лишая возможности получать среднее и высшее образование и приобщаться к великой РУССКОЙ литературе и искусству !!! МЫ не можем пишатыся такою ДЕРЖАВОЮ и покорить нас не удастся !!!!

      Прокомментировать Мне нравится
    Показать все 4 комментария
Показать еще

Присоединяйтесь к нам

  • Facebook
  • Вконтакте
  • Twitter
  • Iphone
  • Android
  • Mobile
  • Rss