Филарет приравнял газовую трубу к Лавре (документ)

Филарет попросил Януковича не рушить межконфессиональный мир.

Оксана Шамонова
Оксана Шамонова
журналистка
8 февраля 2012, 14:55
Украина
© УНИАН

Патриарх Украинской православной церкви Киевского патриархата Филарет написал письмо Президенту Виктору Януковичу.

"Обратиться к Вам заставляет очередная провокационная законодательная инициатива, реализация которой может серьезно ухудшить межконфессиональные отношения в Украине", - пишет Филарет о законопроекте про передачу объектов культурного наследия религиозным организациям.

По словам патриарха, этот закон позволит Московскому Патриархату приватизировать Киево-Печерскую Лавру, Почаевскую Лавру, Богоявленский монастырь в Кременце.

"На многочисленных примерах - от цены на газ к борьбе против украинского сыра - мы хорошо видим, которую недружественную политику ведет нынешнее российское руководство против Украины", - пишет Филарет.

Он отметил, что намерение приватизировать украинскую ГТС, Таможенный союз и инициативы "приватизации" святынь - "события из одного ряда".

Филарет обратился к Януковичу с просьбой не рушить межконфессиональный мир и не допустить принятия законопроекта о приватизации святыням.

Ранее Филарет говорил, что Викктор Янукович подружился с Киевским патриархатом.

Оригинал письма патриарха Филарета к Януковичу читайте здесь:

Вельмишановний Вікторе Федоровичу!

Звернутися до Вас змушує чергова провокаційна законодавча ініціатива, реалізація якої може серйозно погіршити міжконфесійні відносини в Україні, загострити суспільне протистояння.

Йдеться про внесений 11 січня 2012 р. на розгляд Верховної Ради України законопроект № 9690 "Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об’єктів культурної спадщини релігійним організаціям)".

За красивою назвою законопроекту фактично ховається намір дозволити приватизацію Московським Патріархатом українських національних святинь – Києво-Печерської Лаври, Почаївської Лаври, Богоявленського монастиря в Кременці.

Більше того, додатком до законопроекту передбачається передача у власність Московського Патріархату комплексу Феодосіївського монастиря (охоронний № 7, вул. Січневого повстання, 32) – того, комплексу, який 20 років на законних підставах перебуває у користуванні Київського Патріархату, і де діє чоловічний монастир!

Як відомо, УПЦ (Московського Патріархату) є структурною частиною Російської Православної Церкви. Тому немає ніякої юридичної гарантії того, що українські святині, формально передані у власність монастирям УПЦ (МП), по суті не стануть власністю безпосередньо російської структури – Московської Патріархії.

На численних прикладах – від ціни на газ до боротьби проти українського сиру – ми добре бачимо, яку недружню політику веде нинішнє російське керівництво проти України. Переконаний: бажання Кремля отримати контроль над українською газотранспортною системою, затягти у кабальний "митний союз" та ініціативи "приватизації" на користь Московського Патріархату українських святинь – події з одного ряду.

Частина комплексу Києво-Печерської Лаври, Почаївська Лавра і Богоявленський монастир у м. Кременець давно передані у користування відповідним монастирям УПЦ. Це цілком дозволяє їм повноцінно проводити свою статутну діяльність, але також і зберігає за державою контроль за станом визначних пам’яток духовної та матеріальної культури світового значення. Переконаний, що цей порядок є оптимальним з точки зору балансу інтересів держави і відповідних релігійних громад, а тому має зберігатися і надалі.

Слід наголосити також, що все церковне нерухоме майно було за правління російської імператриці Катерини ІІ відібране у власність держави. І юридично Православна Церква у межах Російської імперії була лише розпорядником, а не власником майна, тим більше, що й сама вона юридично була державною структурою. Це створює додаткові проблеми у питаннях реституції.

Автори законопроекту в його мотивувальній частині посилаються на європейські рекомендації щодо реституції церковного майна. Але посилання на ці рекомендації є безпідставними, адже їх законопроект спрямований не на комплексне вирішення питання реституції, а на передачу духовних святинь українського народу конкретним громадам лише однієї Церкви.

Особливе ж обурення викликає намагання авторів законопроекту тихцем відібрати у Київського Патріархату на користь Московського Патріархату комплекс Феодосіївського монастиря в Києві! Невже народні депутати України не розуміють, яке релігійне протистояння вони провокують лише самими намірами вчинити подібне беззаконня?

Вельмишановний Вікторе Федоровичу!

Переконаний: міжконфесійний мир легко порушити – але важко відновити.

Впевнений: українські святині мають залишатися власністю українського народу.

Тому від імені Української Православної Церкви Київського Патріархату звертаюся до Вас, як до гаранта конституційних прав, з наполегливим проханням вжити всіх, передбачених законодавством засобів для того, щоби не допустити прийняття і введення в дію провокаційного законопроекту № 9690.

Закликаю на Вас Боже благословення!

З повагою –

ФІЛАРЕТ,
Патріарх Київський
і всієї Руси-України

Подписывайся на наш Facebook и будь в курсе всех самых интересных и актуальных новостей!


Комментарии (7)

символов 999
  • Гость 12 лет назад

    А как-же святые мощи? Может Верховная Рада и Святые Мощи,продаст с молотка?

    Прокомментировать Мне нравится
  • Гость 12 лет назад

    Как вы думаете, примет ли Верховная Рада законопроект о приватизации святынь?
    Ответ: Никогда!Это дело церкви,а не чиновников.Побойтесь Бога!!!

    Прокомментировать Мне нравится
  • Гость 12 лет назад

    Интересно: сколько верущих хотят Украинскую церковь, сколько Русскую ???
    Такая статистика помогла в решении вопроса...... Может кто знает....
    СКАЖИТЕ......

    Прокомментировать Мне нравится
    • Гость 12 лет назад

      Вот и разберитесь сначала есть ли Русская , или украинская. Так как филарет создал свой "патриархат" , по всей стране скоро будет: Луганская церковь, Львовская, Николаевская и так далее, дойдем до какой нибудь церкви в селе Кучугуры, кучугуровской и каждая будет поучать и взывать к совести. А чтоб разобраться посмотрите фильм " Анатомия Раскола". Интересный факт - когда произошло создание так называемого "Киевского Патриархата" первым кто выступил против был Вячеслав Чорновил. Как вам такая картинка?

      Прокомментировать Мне нравится
  • Гость 12 лет назад

    Религиозные организации любого толка надо закрывать или чтоб они платили как предприятия и была оформлена предпринимательская деятельность, как этот поп говорит культурное наследие так оно принадлежит народу а не кучке старых покрытых плесенью попов бизнесменов которые к тому же не хотят платить налоги

    Прокомментировать Мне нравится
  • Гость 12 лет назад

    Приватизация храмов - это преступление. Не отношусь к каноническим религиям, но верующим людям надо где-то молиться, раз они без этого не могут. Не представляю себе храм любой конфесии, принадлежащий кому-либо, кроме бога.

    Прокомментировать Мне нравится
    • Гость 12 лет назад

      Правильно а вот если ты сам храм построишь и будешь попов на работу брать то денег тебе нанесут лохи довольно таки много, и таки храмы уже давно есть

      Прокомментировать Мне нравится

Присоединяйтесь к нам

  • Facebook
  • Вконтакте
  • Twitter
  • Iphone
  • Android
  • Mobile
  • Rss